|
AUTOMATISK AVHÄRDNINGSANLÄGGNINGSERIE SF/SFH & SFG/SFHG
TIDSSTYRD AVHÄRDNINGSANLÄGGNINGFlöde: Upp till 32 m³/tim pr. enhet Används vid regelbunden och moderat vattenförbrukning Elektronisk 12 V programur med möjlighet till individuell programmeringG-serierna är beräknade för avhärdning av varmt vatten upp till 85°C
ÖVRIGA AVHÄRDNINGSANLÄGGNINGAR I SORTIMETET
AVHÄRDNING Vid avhärdning byts vattnets kalk- och magnesiuminnehåll, de saker som gör vattnet hårt, mot motsvarande mängd natriumsalter, vilka inte har de egenskaperna som kännetecknar hårt vatten. När filtermassan är mättad med kalkoch magnesiumsalt, regenereras den med en koksaltlösning. Koksaltet driver ut de uppsamlade kalk- och magnesiumsalterna vilka leds till avlopp, samtidigt som filtermassan laddas upp igen.
PRINCIPEN TIDSSTYRNING En tidsstyrd en-kolonnanläggning regenererar på förutbestämda tidpunkter med hjälp av ett elektroniskt programur. Under regenerationen tas filterkolonnen ur drift, varvid vattenförsörjningen avbryts. När filterkolonnen är klar med en regeneration, går den automatiskt tillbaka i drift.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE En tidsstyrd en-kolonnanläggning används vid moderat, regelbunden vattenförbrukning som följer en bestämd rytm från vecka till vecka och när man kan acceptera ett driftsstopp på 1-3 timmar under regeneration.
ANLÄGGNINGENS UTFORMNING En en-kolonnanläggning består av en filterkolonn med femstegsventil och en salttank. Vid flerkolonnanläggning kan det levereras ett förbindande rörsystem med avstängningsventiler. Varje anläggning är försedd med ett elektroniskt programur.
PROGRAMURET Det elektroniska programuret består av ett tids- och regenerationsur. Tiduret tillåter flera regenerationer per dygn och ger impuls till start av en regeneration. Regenerationsuret styr de programmerbara salt- och sköljprogrammen.
KOMBINERAD TIDS- OCH MÄNGDSTYRNING En CSD-styrpanel är en kombination av tids- och mängdstyrning. Panelen startar en regeneration på en bestämd tidpunkt, men endast om förinställd mängd är uppnådd. Detta sparar vatten och regenerationssalt på helgdagar. Den kan också användas som ren mängdstyrning om man kan acceptera avbrott i vattenförsörjningen under regeneration.
MÄNGDSTYRD AVHÄRDNINGSANLÄGGNING
PRINCIPEN MÄNGDSTYRNING En impulsgivare på anläggningens avgångssida registrerar förbrukningen av avhärdat vatten och sänder impulser till styrpanelen i takt med förbrukningen. När vattenmängden som motsvarande kapaciteten på en filterkolonn är förbrukad, startar styrpanelen en regeneration av filterkolonnen.
FÖRDELAR MED MÄNGDSTYRNING Filterkolonnerna kan regenereras med få timmars mellanrum. Även små anläggningar kan därför ge stora vattenmängder, tack vare att filtermassan utnyttjas helt. Detta kräver mindre investering och mindre platsbehov. Då anläggningarna bara regenererar när det finns behov, ger systemet också optimal vatten- och saltekonomi.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Mängdstyrd avhärdningsanläggning används med fördel vid oregelbunden eller stor vattenförbrukning.
STATIVMONTAGE En mängdstyrd två-kolonnanläggning kan byggas som en komplett, stativmonterad anläggning. Den består av två filterkolonner med femstegsventiler, kompakt rörsystem med nödvändiga automatiska och manuella ventiler i plastmaterial samt en styrpanel.
ELEKTRONISK STYRPANEL CSC2 styrpanelen innehåller en programsektion och en räknesektion. Båda kan programmeras individuellt med hjälp av knappar på panelens framsida. Panelen kan styra 1 till 4 grupper av filterkolonner.
LYSDIODER/FJÄRRALARM Programsektionen styr anläggningens salt- och sköljprogram, medan räknesektionen kontrollerar mängdstyrningen. Alla drift- och regenerationsfaser kan följas med hjälp av lysdioder. Externa larmsignaler kan tas ut.
BRINE MAKER Till mycket stora anläggningar kan det levereras ett automatiskt system för framställning av stora mängder saltlösning (brine). Dessa system framställs med lagerkapacitet av 2000 kg salt eller mer.
VARMVATTENANLÄGGNING SERIE SFG/SFHGANVÄNDNING G-anläggningar används till avhärdning av varmt vatten med temperaturer upp till 85°C. Filterkolonn och femstegsventil är utförda speciellt för varmt vatten.
FUNKTION Anläggningen regenereras med kallt vatten från en speciell kallvattenanslutning, så att man undviker onödiga energiförluster under regeneration. I den sista regenerationsfasen - snabbsköljen - tillförs varmt vatten igen så att anläggningen omedelbart efter en regeneration kan leverera varmt, avhärdat vatten.
SPECIELLA FÖRDELAR Vid avhärdning av varmt vatten på traditionellt sätt, avsätts mycket snabbt kalkavlagringar i ventilen, och de mekaniska funktionerna försämras. Detta problem är reducerat till ett minimum i det att ventilens rörliga delar bara tillförs kallt vatten. Detta problem är också löst för salttanken då den bara tillförs kallt vatten.
SPECIFIKATIONER Utförande, kapaciteter och måttspecifikationer är de samma som anges under SF och SFH anläggningarna.
KOMPONENTERFEMSTEGSVENTIL Den patenterade femstegsventilen är framställd i plastmaterial och är enkel och robust med bara tre rörliga delar. Ventilen är speciell och säkrar en effektiv och skonsam behandling av jonbytaren, vilken bidrar till bättre utnyttjande av anläggningen och ökad hållbarhet på filtermassan.
KORROSIONSBESTÄNDIG FILTERKOLONN Filterkolonnerna är ytbehandlade med högtryckspolyethylen som gör dem absolut portäta. Genomslagsstyrkan är ca 21 kV/mm. Kolonnerna har således stålets styrka och plastens korrosionsbeständighet mot kemikalier.
KORROSIONSBESTÄNDIG SALTTANK Salttankarna är gjorda i okrossbar polyethylen med lock av samma material. De är lätta att fylla och rengöra. Salttankarna rymmer salt till många regenerationer.
SALTINSTÄLLNING Alla anläggningar har variabel saltinställning som kan justeras utan bruk av verktyg. Minimum saltinställning är den mest driftsekonomiska. Ökas saltinställningen, förbrukas mer salt per m3 avhärdat vatten.
GRUNDKAPACITET Den mängd vatten som kan avhärdas mellan två regenerationer, beror på vattnets hårdhetsgrad och saltförbrukning per regeneration. Den angivna grundkapaciteten anger den mängd vatten av en hårdhetsgrad (1°dH) som kan avhärdas per regeneration. Den verkliga kapaciteten per regeneration får man fram genom att dividera grundkapaciteten med vattnets hårdhetsgrad.
|